Utilizarea combustibililor fosili atinge un record global, în ciuda creșterii energiei curate

Un raport recent dezvăluie că țările în curs de dezvoltare își cresc dependența de cărbune, gaz și petrol pe măsură ce cererea globală de energie continuă să crească.

Anul trecut, consumul mondial de combustibili fosili a atins un nivel record, ducând emisiile de CO2 la peste 40 de gigatone pentru prima dată, potrivit unui raport global privind energia. Deși utilizarea energiei regenerabile a crescut semnificativ în 2023, consumul de combustibili fosili a continuat să crească.

Juliet Davenport, președinta Energy Institute, a menționat că raportul arată “încă un an de creșteri într-o lume avide de energie”, inclusiv un consum record de combustibili fosili, care a crescut cu 1,5%, ajungând la 505 exajuli.

Aceste descoperiri sunt descurajante pentru cercetătorii climatici, care sperau ca 2023 să fie anul în care emisiile anuale ar atinge un vârf înainte ca economia globală bazată pe combustibili fosili să înceapă un declin inevitabil.

Energy Institute a constatat că, în timp ce emisiile industriei energetice par să fi atins un vârf în economiile avansate, economiile în curs de dezvoltare continuă să-și crească dependența de cărbune, gaz și petrol. În ansamblu, combustibilii fosili au reprezentat 81,5% din energia primară globală anul trecut, scăzând doar ușor de la 82% în anul precedent, chiar dacă fermele eoliene și solare au generat cantități record de energie electrică verde.

Raportul a arătat că energia eoliană și solară a crescut cu 13% anul trecut, atingând un nou record de 4.748 terawați-oră în 2023. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a satisface creșterea globală a cererii de energie primară, care a crescut cu 2% anul trecut, atingând un record de 620 exajuli și ducând la o utilizare sporită a combustibililor fosili.

Analiza a arătat că cererea globală pentru gaz a rămas stabilă în 2024, în timp ce consumul de cărbune a crescut cu 1,6% și cererea de petrol a crescut cu 2%, atingând 100 de milioane de barili pe zi pentru prima dată.

Șeful pentru energie și resurse naturale din Marea Britanie la KPMG – Simon Virley, a declarat: “Într-un an în care am văzut contribuția energiilor regenerabile atingând un nou record, cererea globală de energie în continuă creștere înseamnă că ponderea provenită din combustibili fosili a rămas practic neschimbată, la puțin peste 80% pentru încă un an.”

Nick Wayth, directorul executiv al Energy Institute, a subliniat că progresul “lent” al tranziției energetice “maschează povești energetice diverse care se desfășoară în diferite regiuni”. În economiile avansate, observăm semne de vârf ale cererii pentru combustibili fosili, în contrast cu economiile din sudul global, unde dezvoltarea economică și îmbunătățirile calității vieții continuă să conducă la creșterea utilizării combustibililor fosili.

În India, consumul de combustibili fosili a crescut cu 8% anul trecut, corespunzând creșterii cererii totale de energie și reprezentând 89% din toată energia utilizată. Aceasta a însemnat că, pentru prima dată, s-a folosit mai mult cărbune în India decât în Europa și America de Nord combinate.

În Europa, combustibilii fosili au scăzut sub 70% din energia primară utilizată pentru prima dată de la Revoluția Industrială, datorită scăderii cererii și creșterii energiei regenerabile. Cererea de gaz a Europei a continuat să scadă după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, care a cauzat prăbușirea importurilor de gaz prin conducte în Europa. Cererea totală de gaz a scăzut cu 7% în 2023, după o scădere de 13% în anul precedent.

Este mai important ca niciodată să ne îndreptăm atenția spre utilizarea energiei regenerabile! Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea dependenței de combustibili fosili prin alegerea surselor de energie curată, cum ar fi energia solară. Achiziționarea energiei din parcurile fotovoltaice nu doar că ajută la reducerea emisiilor de CO2, dar susține și o tranziție energetică durabilă și necesară pentru viitorul planetei noastre.

error: Content is protected !!