Un Nou Parc Solar va Alimenta Trenurile Internaționale din Belgia

Într-o eră în care sustenabilitatea și protejarea mediului sunt priorități globale, Belgia face un pas major către energia verde prin construirea unui nou parc solar. Situat la Avernas-le-Boudin, aproape de granița dintre Flandra și Wallonia, acest proiect inovator va alimenta trenurile belgiene și internaționale cu energie regenerabilă în decurs de un an.

Detalii Despre Proiect

Parcul solar se întinde pe trei hectare și va găzdui aproape 4.000 de panouri fotovoltaice. Locația sa strategică, la doar câțiva metri de linia de mare viteză HSL-2 între Leuven și Ans, îl face ideal pentru alimentarea trenurilor care circulă pe această rută importantă. HSL-2 face parte din rețeaua feroviară internațională a Belgiei, conectând țara cu Germania și Olanda, fiind parte a rutei Bruxelles-Köln, deservită de trenurile ICE.

Proiectul este așteptat să fie complet operațional până în primăvara anului 2025, producând suficientă energie electrică pentru a alimenta 500 de servicii feroviare pe săptămână. Viceprim-ministrul Belgiei, George Gilkinet, și CEO-ul Infrabel, Benoît Gilson, au fost prezenți la instalarea primelor panouri, subliniind importanța acestui proiect pentru infrastructura feroviară și pentru tranziția energetică a țării.

 Beneficiile Energetice și Ecologic

Parcurile fotovoltaice reprezintă un pilon esențial în tranziția către surse de energie verde. Acestea oferă o soluție durabilă și eficientă pentru reducerea emisiilor de carbon, contribuind astfel la combaterea schimbărilor climatice. Proiectul de la Avernas-le-Boudin este un exemplu de inovație tehnologică, ci și un angajament ferm al Belgiei pentru un viitor mai curat și mai verde.

Energia produsă de acest parc solar va fi integrată în rețeaua națională de transport, beneficiind de infrastructura locală existentă, inclusiv o substație și o fermă eoliană care va suplimenta parcul pentru a asigura un flux constant de energie. Această combinație de surse regenerabile  îmbunătățește eficiența energetică, dar și reduce dependența de combustibilii fosili.

Impactul Economic și Social

Investiția în acest parc solar depășește 2 milioane de dolari, sumă deja angajată de Infrabel în colaborare cu subvenții de stat. Pe lângă beneficiile ecologice evidente, proiectul aduce și avantaje economice semnificative. Crearea de locuri de muncă pentru instalarea și întreținerea panourilor solare, precum și reducerea costurilor operaționale pe termen lung pentru rețeaua feroviară sunt doar câteva dintre beneficiile economice anticipate.

Acest proiect servește ca un exemplu pentru alte țări și regiuni, demonstrând cum investițiile în tehnologiile verzi pot avea un impact pozitiv asupra infrastructurii de transport și asupra economiei în general. Prin implementarea unor astfel de proiecte, Belgia își consolidează poziția ca lider în tranziția către energie durabilă.

Pe măsură ce alte națiuni observă succesul acestui parc solar, este probabil ca tot mai multe să urmeze exemplul Belgiei, accelerând astfel tranziția globală către surse de energie verde. Parcurile fotovoltaice, ca cel din Avernas-le-Boudin, nu sunt doar o soluție pentru prezent, ci reprezintă viitorul energiei durabile.

Se dovedeste că investițiile în energie verde sunt o necesitate și o oportunitate de a crea un viitor mai sustenabil și mai prosper pentru generațiile viitoare. Belgia demonstrează că prin voință și inovație, putem construi o lume mai verde și mai echitabilă pentru toți.

error: Content is protected !!