Avansul Impresionant al Proiectelor de Stocare a Energiei în Marea Britanie

Dezvoltarea Rapidă a Capacității de Stocare:

În ultimul an, Marea Britanie a fost martora unei creșteri spectaculoase în domeniul stocării energiei, un sector vital pentru tranziția către surse de energie regenerabilă. Conform ultimului raport EnergyPulse Energy Storage publicat de RenewableUK, capacitatea totală a proiectelor de baterii a crescut cu 68,6%, de la 50,3 GW la 84,8 GW.

Această expansiune remarcabilă se reflectă în diferite stadii ale proiectelor de stocare prin baterii. Capacitatea operațională a ajuns la 3,5 GW, în timp ce proiectele aflate în construcție au atins un impresionant 3,8 GW. Mai mult, 24,5 GW de proiecte au primit deja aprobarea, 27,4 GW sunt în faza de planificare, iar 25,7 GW sunt în stadii incipiente de dezvoltare.

Distribuția Geografică și Tendința către Proiecte Mai Mari

 Interesant este că Anglia deține majoritatea acestor proiecte, cu aproximativ 60% din capacitatea totală (50.763 MW), inclusiv cea mai mare capacitate de proiecte de stocare prin baterii complet comisionate (2.872 MW). Scoția urmează cu un portofoliu impresionant de 29.506 MW. O tendință notabilă este orientarea către proiecte de dimensiuni mai mari, cu o dimensiune medie a proiectelor propuse pentru sistemul de planificare crescând la 80 MW în acest an.

Contextul și Evoluția Sectorului

Pentru a pune aceste cifre în perspectivă, o baterie de 50 MW poate încărca complet 2.000 de vehicule electrice. Această creștere a fost realizată într-un timp relativ scurt – acum un deceniu, dimensiunea medie a unui proiect era de doar 2 MW, iar până în 2021 aceasta a crescut la 54 MW.

Viitorul și Declarații de la RenewableUK

O versiune actualizată a raportului va fi publicată în mai anul acests (nb. 2024), sincronizată cu conferința anuală Grid and Storage a RenewableUK, care va avea loc la Londra. Barnaby Wharton, directorul pentru sistemele electrice ale viitorului la RenewableUK, a evidențiat importanța acestei creșteri, subliniind apetitul investitorilor pentru acest sector în expansiune rapidă. El a accentuat necesitatea conectării proiectelor viabile la rețea și așteptarea clarificărilor guvernamentale privind stabilizarea veniturilor pentru proiectele de lungă durată.

Această evoluție a sectorului de stocare a energiei în Marea Britanie nu este doar un semn al progresului tehnologic, ci și un indicator al angajamentului țării către un viitor mai sustenabil și mai flexibil în domeniul energiei. Cu aceste proiecte în creștere și cu sprijinul continuu al industriei și guvernului, Marea Britanie se îndreaptă cu pași siguri către atingerea obiectivelor sale ambițioase în domeniul energiei regenerabile.

(foto credit – Esvolta)

error: Content is protected !!