Portugalia produce peste 50% din energia necesara din eolian și solar

Sursa Articolului: EuronewsGreen & Ember

Portugalia produce pentru prima dată peste 50% din electricitatea necesara țării din energie eoliană și solară

Cea mai mare parte a energiei electrice din Portugalia a provenit din energia solară și eoliană, generarea din combustibili fosili fiind limitată la 24%.  

Capacitatea solară dezvoltată a adus Portugalia peste pragul de jumătate, în timp ce Spania, Finlanda și Belgia bat, de asemenea, recordurile energetice.

Din solar și eolian Portugalia a produs mai mult de jumătate din energia electrică, luna trecută (Mai 2023), potrivit noilor date de la think tank-ul Ember pentru energie curată.

În aprilie, sursele regenerabile au ajuns la 51% din producția de electricitate – depășind recordul lunar anterior de 49% ce data din decembrie 2021.

Implementarea puternică a energiei solare, importurile de energie electrică din Spania și cererea mai scăzută au menținut energia generată din combustibili fosili la doar 24% – în ciuda scăderii producției hidroenergetice cauzate de secetă.

“Pe măsură ce Europa iese dintr-o iarnă de criză , creșterea puternică a energiei eoliene și solare dă roade”, spune analistul Ember Nicolas Fulghum. „În această primăvară, sursele regenerabile reduc deja impactul secetelor și al prețurilor ridicate la energie electrică în UE, precum și scad emisiile.

„Ritmul fulger al implementării, în special al energiei solare , promite mult mai multe recorduri în această vară.”

 

Energie solară aduce Portugaliei recorduri noi

Portugalia este una dintre cele mai însorite țări din Europa și și-a maximizat potențialul solar în ultimii luni și ani. 

Anul trecut, țara a instalat 0,9 GW de energie solară fotovoltaică, crescându-și capacitatea solară cu peste 50%, ajungând acum până la 2,5 GW – suficient pentru a alimenta aproximativ 1 milion de case. 

Acest lucru a contribuit la împingerea producției solare la un maxim istoric de 360 GWh în aprilie, un câștig semnificativ față de recordul anterior de 300 GWh în iulie și august 2022.

Eolianul și solarul au produs mai mult de jumătate din energia electrică a Portugaliei pentru prima dată luna trecută. Sursa: Ember

Pragul de 50 la sută a fost depășit în ciuda generării eoliene relativ modeste din această țară.

Între timp, secetele de pe parcursul anului trecut, care au continuat până în primăvară, au pus stres asupra multor țări mediteraneene .

Ulterior, Portugalia a fost afectată destul de tare de producția scăzută a hidrocentralelor, seceta a afectat și generarea de energie și in tarile vecine, Spania și Italia .

Ce alte țări europene bat recorduri de energie regenerabilă?

Eolianul și solarul au atins noi culmi în multe țări din UE în această primăvară.

Spania, țara vecină a înregistrat, de asemenea, recorduri de toate timpurile de generare solară în aprilie (4,2 TWh, 22% din generarea de electricitate), cu înregistrări și mai mari așteptate în lunile de vară, când energia solară este de obicei la apogeu.

Eolianul și solarul combinat au fost, de asemenea, aproape de niveluri record în Spania, cuprinzând 46% din electricitatea produsă. Luând în considerare importurile, cele două țări din Peninsula Iberică și-au îndeplinit împreună 49% din cererea de energie electrică cu aceste două surse regenerabile în aprilie. Vântul și solarul au atins niveluri maxime în multe țări din UE la începutul primăverii. 

Creșterea puternică și performanța constantă a energiei solare și eoliene au dus la o serie de alte recorduri în țările UE și în această primăvară, a dezvăluit Ember.

Suedia a atins un maxim istoric în luna februarie a acestui an, cu mai mult de un sfert (27%) din electricitate provenind din energie eoliană și solară.

Finlanda  producția din eolian și solar au atins un record de 29% de generare de energie în luna aprilie 2023.

Belgia a înregistrat, de asemenea, luna trecută un maxim istoric pentru eolian și solar; sursele de energie curată au ajuns la 2 TWh și au reprezentat 29 la sută din producția de energie electrică din țară.

error: Content is protected !!