Daca ne referim la reducerea amprentei de carbon atunci răspunsul la această întrebare este un DA categoric!! Nu numai că energia solară produce energie electrică, dar reduce și emisiile de gaze cu efect de seră, efectul de insulă de căldură urbană și amprenta de carbon a centralelor care funcționează pe combustibili fosili. Suplimentar, specialiștii Uniunii Europene lucrează la legi care promovează reciclarea panourilor fotovoltaice. Odată implementate de statele componente, problema amprentei de carbon pe care panourile o generează în ultimul lor stadiu de viață este, dacă nu rezolvată în totalitate, măcar substanțial îmbunătățită.
Țintele actuale ale Uniunii Europene pentru reducere a dioxidului de carbon se bazează pe un set de scenarii, iar panourile solare ar putea contribui la o reducere totală a gazelor cu efect de seră de 55% până în 2030. Presupunând ca an de bază 1990, aceasta implică o reducere suplimentară de 32% necesară până în 2030. Energia produsă de panouri fotovoltaice are astfel un impact impresionant asupra mediului, având potențialul de a contribui decisiv la îndeplinirea acestui obiectiv. Iar documentele ce stau la baza analizei abordează nouă scenarii diferite, care formează baza analitică a unei comunicări a Comisiei așteptate în acest an. Deja, în stadiul actual de dezvoltare tehnologică, sistemele solare de încălzire și răcire pot furniza până la 80% din energia necesară pentru încălzirea și răcirea spațiilor de locuit.
Pentru o înțelegere corectă a datelor ar trebui ca de la bun început să definim termenii care ne interesează. Astfel, amprenta de carbon este dată de cantitatea totală a gazelor cu efect de seră, în principal dioxidul de carbon, metan, oxizi de azot sau gaze fluorate, care sunt eliberate în atmosferă în urma acțiunilor noastre. În general gazele cu efect de seră sunt generate de producția industrială și de modurile de reciclare ale produselor. Dar o componentă importantă există și la nivel individual, nu trebuie să aruncăm toată responsabilitatea pe umerii industriei. Astfel, la nivel global, fiecare individ generează o amprentă medie de carbon de aproximativ 4 tone. Acesta se compune din suma obiceiurilor de consum ale fiecăruia dintre noi. Astfel, dacă pentru călătoriile cotidiene se va prefera transportul în comun în locul mașinii personale, această amprentă va scădea. La fel și în concediu, dacă avionul va fi înlocuit de autoturism vom reduce amprenta de carbon pentru o călătorie cu aproximativ 70%. Iar dacă vom reuși să vizualizăm fiecare acțiune corelată cu mediul, în final vom putea ajunge la pragul propus, reducerea amprentei de carbon cu 50% până în anul 2050.
Este evident faptul că omul modern nu are disponibilitatea de a renunța la confortul pe care îl oferă astăzi societatea. Ne dorim cu toții acele aparate care ne fac viața mai simplă. Un frigider, un aparat de aer condiționat sau un televizor sunt astăzi nelipsite din viața noastră. Dar, fără a renunța la ele, putem alege cele mai performante clase energetice. Înseamnă o economie pentru noi și un efort mai mic pentru planetă.
Apoi, atât iarna cât și vara, ne place ca în case să avem o temperatură perfectă, fără să ne îngrijoreze prea tare faptul că resurse importante sunt risipite în procesul de încălzire sau răcire al locuinței. Dar astăzi avem o alternativă, putem apela la panourile fotovoltaice, gata să ne ofere cantități infinite de energie regenerabilă, păstrându-ne astfel tot confortul cu care am fost obișnuiți, la un preț mai mic și cu o amprentă de carbon minimă. Este cunoscut faptul că într-o locuință individuală folosim 40% din energie pentru încălzirea/răcirea suprafețelor iar restul de 60% pentru alimentarea aparatelor electrocasnice. Un ansamblu de panouri fotovoltaice poate să ofere energie cu amprentă de carbon zero pentru toate acestea! Trecând la modalități de încălzire și de preparare a apei calde menajere pur electrice, cu un randament ridicat, se poate elimina consumul de gaze cu efect de seră la nivel de locuință individuală. Iar eficientizând randamentul aparatelor electrocasnice putem să imaginăm o vastă rețea de mici producători de energie electrică, ce varsă surplusul în rețea, fiind răsplătiți pentru asta!
Ca bonus, pentru că discutăm despre emisii de carbon, astăzi panourilor solare sunt trecute prin multiple etape de reciclare ce au ca rezultat final recuperarea materialelor existente în procente cuprinse între 85-100%. Astfel, o industrie relativ nouă, cea de energie solară, a reușit să se alinieze conceptului de economie circulară. Aceasta ne asigură nu numai conservarea materiilor prime, la prețuri inferioare celor de producție, dar și importante economii de energie. Iar ca bonus, un pas uriaș către procese casnice cu amprenta de carbon zero.
Abordarea responsabilă a energiei verzi oferită de panourile solare are un rezultat evident prin reducerea drastică a emisiilor de carbon. Procesul de reciclare de la finalul vieții acestora, tratat cu atenția cuvenită, poate întoarce în procesul de producție materiale și elemente chimice rare, altfel disponibile în cantități limitate pe planetă.
[hfe_template id=’232′]