Acest concept ce s-a născut în anii 80 ai secolului trecut în laboratoarele de cercetare germane, se bucură astăzi de o atenție deosebită. Cursa pentru energiile sustenabilă, coroborată cu criza energetică a mutat atenția în mod semnificativ asupra tuturor posibilităților de exploatare eficientă a culturilor și câștigarea unui spațiu semnificativ pentru amplasarea panourilor fotovoltaice.
Coexistența culturilor agricole și a panourilor solare implică nu numai folosirea în comun de cele două tipuri de producție a unei suprafețe de teren, dar deasemenea implică și împărțirea cantității de lumină disponibilă. Pornind de la aceste date, proiectarea unui astfel sistem mixt, ce își propune să livreze atât energie electrică cât și produse agricole, este relativ complexă. Optimizarea randamentului și calității culturilor trebuie să fie armonizată cu amplasarea cât mai eficientă a panourilor solare. În mod poate paradoxal, în anumite situații panourile solare cresc randamentul agricol, furnizând culturilor umbra necesară diminuării stresului provocat de căldura excesivă. În același timp aceleași panouri solare pot reduce gradul de radiație ultra-violetă, fapt benefic deasemenea culturilor agricole.
În prezent există tehnologii fotovoltaice care pot să filtreze lumina într-un mod inteligent. Astfel, la plante vor ajunge doar lungimile de undă ale spectrului luminos necesare dezvoltării acestora, în vreme ce la panourile fotovoltaice vor ajunge celelalte culori din spectru, suficiente pentru generarea electricității. Astăzi doar sub formă de prototip în mărime naturală, există premisele dezvoltării acestei tehnologii și să pătrundă în producția de masă.
Efectele panourilor fotovoltaice pozitionate pe sere sunt extrem de pozitive, dar trebuie ținut cont de cultura agricolă și poziția geografică a fermei. În țările cu o climă mai rece se va consemna o creștere a umidității iar anumite culturi au nevoie de un control bun al umiditații. În același timp însă, fluctuațiile de temperatură vor fi mult reduse, acest lucru ducând la recolte mai bogate.
În țările în care regimul de precipitații este scăzut iar temperatura are fluctuații mari, aceste sisteme aduc beneficii majore producției agricole, afectând pozitiv calitatea microclimatului.
Măsurătorile din teren au revelat că nivelul de evaporare a apei în rândul culturilor acoperite cu panouri solare este cu 14 până la 50% mai mic, în vreme ce solul și plantele de la nivelul solului din vecinătatea panourilor fotovoltaice beneficiază de temperaturi semnificativ mai scăzute decât în zonele libere.
Îți dorești o astfel de seră agrovoltaică?
Craiova, str. Vasile Alecsandri nr 55A-55B
Termeni și Condiții
® 2022 Energie Pentru Toti
Drepturile de autor sunt brevetate conform certificatului BOIP nr. 136595 si
sunt protejate de lege