Parc fotovoltaic – ce trebuie să știți înainte de înființare
Energia oferită cu generozitate de către soare este capabilă să rezolve o parte din problemele cu care ne confruntăm astăzi. Reduce semnificativ arderea combustibililor fosili, nu generează amprentă de carbon iar materialele folosite pentru construcția parcurilor fotovoltaice s-au ieftinit substanțial, grație progresului tehnologic. Mai mult, industria de reciclare a panourilor fotovoltaice a făcut pași uriași, aceștia traducându-se prin promisiunea că, la sfârșitul perioadei de viață, componentele unui panou pot fi separate și reciclate în proporție de 90%, recuperând atât sticla și materialele conductoare cât și gazele rare din interiorul acestora.
Din nefericire, aceste vești bune vin la pachet cu o veste rea. Mulți oameni au început să vadă în acest nou model de business un nou El Dorado, o cloșcă cu ouă de aur capabilă să genereze venituri impresionante atâta vreme cât soarele strălucește, să încerce să multiplice profitul, raportându-se la creșteri exponențiale ale puterii instalate.
Ceea ce nu înțelege un antreprenor obișnuit, ce are în reflex doar raportarea la cifre și la profit, este că avem în legislație diferențe uriașe între diferitele tipuri de investitori în această industrie. Și dacă pentru cineva care urmărește doar să monteze pe acoperișul casei câteva panouri, în speranța că astfel va reduce factura de energie electrică lucrurile sunt, cel puțin în teorie, relativ simple, în cazul investițiilor într-un parc fotovoltaic cu putere instalată mai mare de 1MW exigențele sunt considerabil mai mari.
Astfel, pentru aceste proiecte avem o listă destul de mare de documente și avize necesare, acestea începând cu actele de proprietate asupra terenului unde urmează a se amplasa panourile fotovoltaice. Și chiar dacă terenul nu trebuie să fie neapărat deținut de investitor, fiind admise și concesiuni sau dare în folosință, pentru acesta trebuie obligatoriu făcut PUZ în vederea scoaterii din circuitul agricol. Apoi, împreună cu extrasul de carte funciară se solicită eliberarea unui certificat de urbanism, se întocmește un studiu de oportunitate-evacuare putere și se aplică pentru obținerea tuturor avizelor înscrise pe certificatul de urbanism. Lista acestora este specifică fiecărei locații, fiind cu siguranță necesare avizele furnizorilor de utilități din zonă, dar putând intervenii și alte autorități, funcție de amplasament. Uneori Ministerul Culturii, alteori Administrația Apele Române sau Poliția de Frontieră, alteori Ministerul Mediului sau Ministerul Afacerilor Interne. În fine, după eliberarea Certificatului de Urbanism este necesar un Studiu de Soluție pe baza căruia se obține ATR, apoi se întocmește documentația tehnică pentru autorizația de construire. Urmează un proiect tehnic pentru evacuare de putere, iar după obținerea ATR urmează Autorizația de Înființare, studiu GEO, ridicare TOPOGRAFICA si nu in ultimul rând obținerea licenței de exploatare comercială și acreditarea OPCOM si ANRE. După ce ați făcut toți pașii de mai sus pregătiți-vă pentru asaltul final. De la Transelectrica va trebui să solicitați licența de producere E-SRE și Calificarea pentru producție prioritară de energie electrică din surse regenerabile.
Costuri aproximative pentru un parc fotovoltaic de 1Mw
Perioada legală a obținerii tuturor avizelor și autorizațiilor enumerate mai sus depășește un an, experiența ne arată că lucrurile pot dura și mai mult de doi ani. Iar costurile actelor enumerate mai sus se învârt in jurul sumei de 60.000Euro/MW.
După obținerea autorizației de construcție se poate trece la construcția efectiva a parcului. Aici costurile se învârt in jurul sumei de 1.000.000 euro/MW.
Acum, dacă ne gândim la finanțare, este absolut evident că programe precum Casa Verde nu ne ajută cu nimic, acesta referindu-se la puteri considerabil mai mici.
Dar în ultimul an s-a discutat atât de mult de PNRR încât probabil că doar cine nu a vrut nu a auzit măcar vag despre acest program. Noi nu o să explicăm care este rostul său, nici filozofia din spatele lui.
O să evidențiem doar faptul că în Planul Național de Redresare și Reziliență componenta 6, gestionată de Ministerul Energiei, se referă la dezvoltarea și implementarea de soluții energetice (de tip parc fotovoltaic sau eolian) curate cu scopul reducerii costurilor cu energia pentru Societatea aplicantă, raportat la consumul de energie pe anul anterior. Acestea au fost de la bun început clasificate în energie solară și energie eoliană. Iar interesul jucătorilor din piața de energie s-a dovedit a fi extrem de dezechilibrat, doar 2% din cei care au aplicat pentru finanțare din această sursă optând pentru energia eoliană, restul de 98% exprimându-și intenția de a dezvolta parcuri fotovoltaice de mare capacitate.
Chiar dacă cerințele în cazul dezvoltării proiectelor medii și mari de parcuri fotovoltaice sunt mult mai dificil de atins decât în cazul proiectelor de până în 0.8MW, impactul implementării lor va fi uriaș. Pe lângă reducerea emisiilor de carbon în atmosferă și utilizarea mai eficientă a resurselor, finanțarea pusă la dispoziție ajută cu siguranță la atingerea obiectivelor Uniunii Europene prevăzute în Directiva 2018 din 2001 privind promovarea producției de energie din surse regenerabile, precum și dobândirea independenței energetice, un punct fierbinte care este în atenția guvernelor Europene odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.
Iar dacă exigențele parcurilor fotovoltaice medii și mari sunt greu de atins pentru mulți investitori, nu trebuie să uităm că întotdeauna există soluții de rezervă. Un parc fotovoltaic de dimensiuni mici poate să ofere exact aceleași avantaje, dar la o scară mai mică, iar aceasta poate fi multiplicată prin investiția în mai multe parcuri și acest lucru este oferit de www.energiepentrutoti.ro