Avantaje tehnice și economice
Progresul tehnologic a antrenat scăderea costurilor de producție, dând naștere involuntar unei noi dezbateri. Folosim panouri fotovoltaice montate la sol sau ne orientăm spre panouri fotovoltaice montate pe acoperisul halelor industriale? Pare evident de la bun început că răspunsul la această întrebare va avea mai multe nuanțe, fiecare opțiune venind atât cu avantaje cât și cu dezavantaje. Vom încerca să le analizăm atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere comercial.
În primul rând, trebuie să remarcăm un fapt: cu cât sistemele de panouri fotovoltaice au devenit mai accesibile, echipele care au participat la montarea lor au beneficiat de oportunitățile de învățare oferite de piață, experiența acumulată pe teren fiind astăzi relevantă și oferindu-ne șansa unei analize obiective.
Panouri fotovoltaice montate la sol
Un sistem de panouri fotovoltaice montate la sol este o alegere excelentă atunci când avem suficient spațiu la dispoziție. Este și mai ușor de operat decât un sistem de panouri fotovoltaice montate pe acoperisul halelor industriale, oferind un acces mai bun iar randamentul acestora poate fi substanțial îmbunătățit prin montarea inovativelor panouri cu față dublă, capabile să genereze energie atât pe partea superioară cât și pe partea inferioară. Dispar limitările de orientare ale acoperișului, putând alege direcția și unghiul de montare cele mai eficiente, asigurând astfel o captare eficientă a energiei solare. Pentru moment costul panourilor cu fata dubla este la acest moment destul de ridicat.
Pentru montarea la sol a panourilor fotovoltaice avem două posibilități tehnice: cea standard, în care stâlpii sunt fixați la sol cu un sistem de rafturi montat pe aceștia pentru susținerea panourilor. Aceste sisteme rămân într-o poziție și un unghi fix, ceea ce oferă oportunități de economisire a costurilor, dar pot face operarea în zonele cu zăpadă abundentă puțin mai dificilă. Instalațiile montate pe stâlp pot fi mai scumpe decât cele standard, dar funcționalitatea lor reglabilă face curățarea mult mai ușor de gestionat. În plus, acest model vine de regulă împreună cu o tehnologie ce permite mișcarea panourilor solare astfel încât să capteze cât mai eficient energia. Un sistem instalat pe stâlp poate fi atașat la un sistem pivotant, astfel încât panourile să fie reglabile în orice moment. Combinată cu trackere automate de poziție, această opțiune poate genera beneficii suplimentare în ceea ce privește curățarea, deszăpezirea și creșterea producției de energie electrică. Dar unghiul perfect nu este singurul lucru care face ca sistemele montate la sol să fie mai eficiente. Fiind ridicat de la sol, permite un flux de aer și o răcire mai bune, ceea ce înseamnă că panourile fotovoltaice produc mai multă energie.
Panouri fotovoltaice montate pe acoperisul halelor industriale
Atunci când vorbim de rentabilizarea banilor cheltuiți ne vom gândi automat la un sistem de panouri fotovoltaice montate pe acoperisul halelor industriale. Acestea oferă propriul set de beneficii în comparație cu cele montate la sol. De cele mai multe ori, amortizarea investiției se face mai rapid atunci când folosim această variantă constructivă. În mod evident, atunci când avem un spațiu limitat la dispoziție această soluție apare ca fiind ideală. Acoperișul dobândește o funcție dublă, pe lângă cea clasică de apărare împotriva intemperiilor intervenind și funcția de suport al panourilor fotovoltaice. În mod ideal acoperișul ar trebui orientat către sud, pentru a avea un randament maxim, dar orientarea către est sau vest poate fi și ea practică în anumite cazuri cu limitările de rigoare.
Urmare a lecturii acestui material probabil că ați realizat că niciun sistem de montare nu este mai bun decât celălalt. Alegerea depinde de o mulțime de particularități, din care probabil că trebuie să amintim în primul rând spațiul și bugetul disponibil. Un sistem de panouri fotovoltaice montate la sol poate să ne ofere un randament mai bun, dar trebuie să sacrificăm o suprafață semnificativă de teren și să îi alocăm un buget mai mare. Nu în ultimul rând, operațiile de montare sunt mai complexe, necesitând un grad superior de calificare al echipei ce se ocupă de punerea în operă a lucrării.
În schimb, un sistem panouri fotovoltaice montate pe acoperisul halelor industriale va fi o soluție potrivită pentru clienții care vor să își maximizeze rentabilitatea investiției, folosind cu atenție spațiul deja disponibil pe acoperiș, apelând la o tehnologie mai ușor de instalat, ce necesită un volum redus de manoperă, mai puține materiale și în consecință mai puțin timp alocat instalării și punerii în funcțiune. Când instalăm un sistem solar pe acoperiș avem deja la dispoziție cea mai importantă parte a structurii. Nu trebuie să mai facem gropi, să turnăm beton sau să achiziționăm materiale de construcție scumpe. În același timp eliminăm și problemele ce țin de limitele de proprietate, autorizarea structurii este mai facilă, fiind nevoie de un număr substanțial redus de documente. Iar ca bonus mai obținem un beneficiu: sistemul de panouri fotovoltaice montate pe acoperisul halelor industriale va acționa și ca o protecție împotriva elementelor degradante, ca razele ultra-violete, vântul, ploaia și zăpada. De asemenea, câștigăm și o izolație termică, în medie de 5oC indiferent de sezon, aceasta contribuind la economia de energie atât vara cât și iarna.
Cu toate aceste date putem concluziona că în cazul în care doriți sa deveniți manageri în proiectele Ecitim, cea mai profitabilă opțiune este să vă gândiți la valorificarea acoperișului halelor deja existente. Având un sistem de panouri fotovoltaice montate pe acoperisul halelor industriale, alături de know-how – ul oferit de programul energiepentrutoti.ro puteți beneficia într-un timp incredibil de scurt de răsplata oferită de energia soarelui. Raportându-ne la știrile realist-alarmante despre evoluția prețului la energie electrică, această alegere este o oportunitate de a ne bucura nu numai de un surplus de energie în lunile reci de iarnă, dar și o bună ocazie de a investii într-un produs stabil, cu o mare cerere în piața de energie.