supraproductie-de-panouri-fotovoltaice.

Impactul Supraproducției de Panouri Solare Asupra Producătorilor Chinezi


Industria globală a panourilor solare se confruntă cu o supraproducție semnificativă, iar producătorii chinezi, care domină această piață, sunt forțați să vândă produsele sub prețul pieței pentru a rămâne competitivi. Un exemplu notabil este Longi Green Technology Energy Co., unul dintre cei mai mari producători mondiali de panouri solare, care a anunțat recent ajustări ale planurilor de producție pentru a reduce costurile în contextul unei concurențe acerbe și a supracapacităților de producție.

Provocări pentru Longi Green

Longi nu este singurul producător afectat. Mulți producători chinezi de panouri solare au suferit pierderi financiare, au efectuat concedieri masive și și-au suspendat planurile de investiții. În ultimele luni, aceștia au fost nevoiți să vândă marfa la prețuri sub costurile de producție, întrucât prețurile panourilor fotovoltaice au atins minime istorice anul trecut. Această situație a creat un climat economic dificil, marcat de supracapacități, consolidări și riscuri de insolvență, toate acestea afectând negativ tranziția energetică globală.

Cu toate astea, industria se confruntă și cu alte provocări. Exporturile unor producători chinezi către Statele Unite au fost blocate din cauza acuzațiilor de utilizare a muncii forțate în regiunea Xinjiang. Longi, de exemplu, nu a oferit detalii concrete despre măsurile luate, dar a menționat că acestea sunt bazate pe analiza pieței globale și au ca scop combaterea scăderii prețurilor și a schimbărilor politicilor comerciale de la începutul anului.

Concedieri și Pierderi Financiare

În martie, Longi a anunțat intenția de a renunța la mii de angajați din cauza mediului concurențial dificil. În primul trimestru al acestui an, compania a raportat pierderi nete de 2,35 miliarde yuani (aproximativ 325 milioane de dolari), comparativ cu un profit de 3,64 miliarde yuani în aceeași perioadă din 2023.

Investigații și Retrageri din Licitații

Uniunea Europeană a anunțat în mai că va închide investigația privind ofertele unor firme chinezești pentru un parc fotovoltaic din România, deoarece acestea s-au retras de la licitație. Printre licitatori se număra și subsidiara germană a Longi Green, care, alături de alți participanți, a indicat că se va retrage. Alte companii implicate în acest proces erau Shanghai Electric UK Co. Ltd și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Investigațiile vizau un parc fotovoltaic din România, cu o capacitate instalată de 110 MW, finanțat parțial de Uniunea Europeană.

Aceste evoluții subliniază dificultățile cu care se confruntă industria panourilor solare în prezent, inclusiv supraproducția, prețurile scăzute, concurența acerbă și provocările de reglementare internațională. Cu toate acestea, investițiile în parcuri fotovoltaice noi vor continua, deoarece tranziția către energie regenerabilă rămâne o prioritate globală, iar cererea de energie verde este în creștere constantă.

 

error: Content is protected !!