Portugalia Stabilește un Nou Record Semnificativ în Producția de Energie Regenerabilă

Portugalia a marcat recent un progres remarcabil în domeniul energiei regenerabile, stabilind un record impresionant: pentru cea mai lungă perioadă înregistrată până acum, țara a produs mai multă energie regenerabilă decât necesitățile sale de electricitate.

Record Semnificativ în Producția de Energie Regenerabilă

Portugalia a marcat recent un progres remarcabil în domeniul energiei regenerabile, stabilind un record impresionant: pentru cea mai lungă perioadă înregistrată până acum, țara a produs mai multă energie regenerabilă decât necesitățile sale de electricitate.

În perioada 31 octombrie – 6 noiembrie, Portugalia a reușit să genereze 1.102 GWh de electricitate, în timp ce consumul național a fost de doar 840 GWh. Aceasta înseamnă că producția a depășit consumul cu 262 GWh, stabilind un nou record istoric. Recordul anterior, atins în 2019, fusese de 131 de ore în care producția de energie regenerabilă a depășit cererea.

Un aspect remarcabil al acestui succes este faptul că, pentru 131 de ore începând cu 31 octombrie 2023, energia regenerabilă a acoperit nevoile întregului Sistem Electric Național al Portugaliei, inclusiv cerințele de pompare la rezervoarele hidroelectrice. Toate acestea s-au realizat fără a apela la surse de generare termică convențională, cum ar fi centralele pe gaz natural.

În plus, între 1 și 5 noiembrie, au fost înregistrate 95 de ore consecutive în care producția de energie regenerabilă a fost mai mare decât consumul, fără a fi necesară utilizarea centralelor pe gaz natural. În această perioadă, Portugalia a exportat, de asemenea, electricitate în exces către Spania.

Operatorul rețelei electrice din Portugalia, REN, a subliniat că aceste recorduri importante demonstrează că țara se află pe un drum sustenabil în ceea ce privește incorporarea progresivă a surselor regenerabile native, menținând în același timp obiectivele fundamentale de securitate a aprovizionării și calitate a serviciilor.

n ceea ce privește obiectivele pe termen lung, Portugalia își propune să genereze 85% din electricitatea sa din surse regenerabile până în 2030. Mai mult, țara plănuiește să închidă toate centralele sale pe gaz natural până în 2040 și să devină neutră din punct de vedere al carbonului până în 2045, cu cinci ani mai devreme decât angajamentul său inițial.

În octombrie, energia regenerabilă a reprezentat 67% din necesitățile de energie ale Portugaliei, datorită condițiilor favorabile pentru hidroenergie și energie eoliană. Eolianul a atins un maxim istoric luna trecută în Portugalia, stabilind un record pentru cantitatea de energie produsă într-o singură zi. De la începutul anului, sursele regenerabile au satisfăcut 56% din cerințele energetice ale țării, cu eolian contribuind cu 24%, hidroenergia cu 18%, energia solară cu 8% și biomasa cu 6%. Restul de 21% din energia țării a fost produsă de gazul natural (sau fosil), iar 23% a fost importat din alte țări.

Această realizare notabilă subliniază angajamentul Portugaliei față de un viitor energetic durabil și demonstrează capacitatea țării de a integra eficient sursele regenerabile în sistemul său energetic.

Portugalia a atins aceste performanțe remarcabile prin dedicare și investiții substanțiale, demonstrând că eforturile concentrate pot da roade impresionante în domeniul energiei regenerabile. În aceeași idee de progres și inovație, energiepentrutoti.ro  vă invită să explorați potențialul energiei regenerabile prin intermediul platformei portal.energiepentrutoti.ro. Vă încurajăm să vă înscrieți în platformă pentru a descoperi mai multe detalii despre cum puteți contribui și beneficia de investiții în energie regenerabilă.

error: Content is protected !!