Cele mai mari centrale fotovoltaice in 2022

Cele mai mari centrale fotovoltaice in 2022 – Putem spune că povestea energiei solare a început în Franța anului 1839. Atunci Edmond Becquerel, un tânăr fizician, a descoperit efectul fotovoltaic, respectiv procesul prin care un material poate produce curent electric atunci când este expus la energie radiantă. Munca sa a fost dusă mai departe, în mod individual, de mulți oameni de știință de-a lungul secolului XVIII, determinante fiind astfel brevetele altui om de știință francez, matematicianul Augustin Mouchot, ce a inspirat cercetarea atât în Europa cât și peste ocean. Astfel, încă din anul 1888 s-au depus brevete pentru dispozitive alimentate cu energie solară. Din păcate, la acel moment, cel mai bun randament a fost atins de inventatorul newyorkez Charles Fritts, celula fotovoltaică proiectată de acesta ajungând la o rată de conversie de 1 până la 2%. Efortul cercetării a dat rezultate treptat, astfel în 1950 laboratoarele Bell Technologies din Statele Unite au ajuns la un uimitor randament de 6%!

Criza energetică ce a lovit Statele Unite în anii 1970 a constituit o oportunitate pentru domeniul cercetării în energia solară, guvernul alocând fonduri considerabile pentru fiabilizarea acestei industrii și facilitarea accesului publicului larg la ea. Din păcate anii 1980 au determinat o diminuare a interesului pentru acest sector, pe fondul scăderii prețurilor la sursele tradiționale de energie.

Totuși chiar și după ce energia a devenit din nou o marfă accesibilă și abundentă, multe guverne au sprijinit în continuare munca de cercetare în acest domeniu. Mai mult, în ultimii 10 ani au fost elaborate programe speciale care încurajează atât populația cât și industria să apeleze la această formă de energie, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Astăzi costurile de achiziționare și instalare sunt în medie mai mici cu 70% decât în ultimul deceniu, iar piața energiei solare a cunoscut o creștere mai mare de 50% în Statele Unite și China, piețe semnificative din domeniul energiei solare, raportată la aceeași perioadă.

Trebuie să subliniem faptul că astăzi, randamentul mediu al panourilor fotovoltaice este cuprins între 18 și 22%, ajungând însă și la un maxim de 25%. Și nimic nu ne poate face să credem că acest prag nu va fi în continuare ridicat, sprijinit în primul rând de cercetarea în domeniul semi-conductorilor.

Dar ceea ce este cu adevărat important este că rezultatele muncii de laborator se văd astăzi în teren, având astfel oportunitatea de a expune succint cele mai importante centrale solare construite astăzi în întreaga lume, expuse mai jos în ordinea capacității de producție.

1- Centrala solară din Gonghe – China

Pe primul loc la data scrierii acestui articol se situează centrala solară din Gonghe, prefectura Hainan din Qinghai, China. Aceasta a fost pusă în funcțiune de Huanghe Hydropower Developments, se întinde pe 5000 de hectare și dezvoltă 2200 MW.

2- Sweihan Power – Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Pe locul doi găsim o centrală de „numai” 938 MW. Aceasta este amplasată în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, iar în momentul punerii în funcțiune a fost cea mai mare centrală solară din lume. Această fabrică de 938 MWAC din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite a devenit cea mai mare centrală solară unică din lume când a fost pusă în funcțiune în iunie 2019 – o poziție pe care a deținut-o timp de 15 luni. Dezvoltată pe o suprafață de 800 de hectare, punerea în operă a fost realizată de Sterling&Wilson, mergând pe filozofia unei densități de împachetare foarte mari.

3- Parcul Solar Yanchi, din districtul Yanchi, China

Locul trei de astăzi a fost și el pe primul loc la data inaugurării sale. Vorbim de Parcul Solar Yanchi, din districtul Yanchi, China. Proiectul a fost dezvoltat de China Minsheng New Energy și este operațional din 2016, iar rețelele sale solare de 1 GW îi conferă o putere de aproximativ 820 MW.

4- Instalația Solară Copper Mountain – USA

În sfârșit, pe locul patru își face loc și primul reprezentant al Statelor Unire. Vorbim de Instalația Solară Copper Mountain, amplasată în Valea Eldorado din Nevada, nu departe de Las Vegas. Prima etapă a acestui proiect a fost conectată prima dată la rețea în anul 2010. Ulterior, după dezvoltări succesive, astăzi s-a ajuns la o capacitate totală a acestui proiect de 816 MW.

5- „Front Runner” – China

China mai are o reprezentare, locul cinci fiind adjudecat de provincia Shanxi, districtul Datong, cu proiectul „Front Runner” acesta având o capacitate de 800MW.

6- Escatrón-Chiprana-Samper – Spania

Continuarea topului nostru ne aduce în Peninsula Iberică din Europa, unde Grupul ACS a dezvoltat un proiect de 850MW pe o suprafața de aproape 1900 de hectare, în Zaragoza. Astfel, Escatrón-Chiprana-Samper ocupă un meritoriu loc șase în clasament, dar și onoarea de a pune bătrânul continent pe harta energiei solare.

7- Villanueva al Enel Green Power – Mexic

Entuziasmul nostru va fi temperat, pentru că locul șapte ne duce din nou peste ocean, mai precis în statul Coahuila din Mexic. Aici, proiectul Villanueva al Enel Green Power, întins pe o suprafață de 2600 de hectare furnizează 700 MW.

8- Proiectul de energie solară Kamuthi – India

Și pentru că discutăm despre un proiect care a stârnit entuziasm în toată lumea, este oarecum firesc să poposim și în sub continentul Indian. Aici, dezvoltat pe o suprafață de aproape 1200 de hectare, în statul Tamil Nadu, Proiectul de energie solară Kamuthi dezvoltă 648 MW și ocupă locul opt în lume.

9- Centrala ITS Lawan-Purohitsar – India

Locul nouă merge tot în India, de această dată în districtul Jaisalmer din Rajasthan. Aici avem Centrala ITS Lawan-Purohitsar care furnizează 600 MW, fiind unul din proiectele ce furnizează energie direct în sistemul de transport interstatal al Indiei.

10- proiectul Solar Star – USA

Iar pentru locul zece, ultimul al topului nostru de astăzi, ne deplasăm din nou în Statele Unite ale Americii. Și nu oriunde, chiar în însorita California, unde uzina Solar Star, deținută de grupul Berkshire Hathaway al lui Warren Buffett, livrează în rețea o producție de 585 MW. Acest proiect a fost construit în două faze, între anii 2013 și 2014 și folosește module Sunpower Corporation.

Și chiar dacă nu au prins acest top, care este extrem de volatil în aceste zile, multe parcuri solare împânzesc astăzi lumea și contribuie la efortul de a furniza energie curată și ieftină. În Vietnam, Australia, Arabia Saudită, Franța sau Chile se dezvoltă proiecte noi, dornice să intre în competiția dinamică a acestei industrii.

Intenția noastră este să monitorizăm în continuare piața internațională a energiei solare, iar la intervale regulate să revenim asupra topurilor bazate pe capacitate de producție. Cu siguranță vom avea multe surprize!

error: Content is protected !!