Reducerea la 5% a TVA pentru sisteme fotovoltaice și echipamente de înaltă performanță!

Anul a început cu măsuri cu adevărat importante pentru încurajarea celor care doresc în continuare să investească în energie regenerabilă. Astfel, săptămâna trecută, Senatul României a elaborat un raport comun al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital și al Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, raport ce dorește să aducă câteva modificări legii 227 din 2015. Mesajul principal al raportului, trimis spre Camera Deputaților, este acordarea de facilități entităților fizice și juridice ce doresc să achiziționeze panouri solare, instalațiile conexe aferente dar și echipamente de încălzire noi, de înaltă performanță energetică. Iar măsura este simplă și eficientă, reducerea TVA pentru aceste produse de la 19 la 5%. În eventualitatea admiterii de către Camera Deputaților a acestor amendamente, se preconizează atât o creștere semnificativă a segmentului de prosumatori, cât și o creștere a vânzărilor de echipamente moderne cu randament mare. În lista de echipamente au fost incluse, pe lângă panourile fotovoltaice și panourile solare, pompele de căldură și sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute de particule, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.

Accesul la cota de 5% a TVA este asigurat cumpărătorilor prin simpla completare a unei declarații pe proprie răspundere, a cărui model a fost deja elaborat de comisii fiind parte integrantă a propunerii legislative. În urma înregistrării acestuia se asigură trasabilitatea achizițiilor, urmărirea investițiilor noi dar și a celor existente. Pentru că actul normativ propune aplicarea aceleiași cote de TVA și pentru piesele de schimb necesare reparării sistemelor existente, precum și pentru echipamentele necesare extinderii și modernizării investițiilor deja realizate.

Așteptăm cu un interes promulgarea modificărilor de mai sus, încercând să determinăm rezultatele directe în piața energiei.

Mai ales că noi vedem această măsură ca o modalitate ingenioasă de a implica atât populația cât și mediul de afaceri în atât de necesara tranziție către energia regenerabilă. Anul trecut a fost promulgat un alt proiect de lege important, OUG 108/2022, acesta referindu-se la decarbonizarea sectorului energetic. Astfel se așteaptă eliminarea treptată a energiei electrice obținută pe bază de cărbune și lignit până în anul 2032, după cum prevede legislația Europeană. Iar pentru că Sistemul Energetic Național trebuie să parcurgă în siguranță această perioadă de tranziție, este necesară crearea și dezvoltarea sistemelor ce produc energie regenerabilă.

Reducerea emisiilor CO2 este crucială în sistemul energetic, acesta fiind principala sursă de astfel de emisii pe plan mondial. Și fără să folosim cuvinte mari, civilizația umană este astăzi amenințată de schimbările climatice generate de emisiile de carbon.

Conștientizând criza în mijlocul căreia ne aflăm, specialiștii Uniunii Europene au elaborat un set de obiective la care toate statele membre trebuie să se alinieze. În acest sens, creșterea aportului surselor de energie regenerabilă la nivelul de 30% din totalul producției, termenul limită fiind anul 2030. Această țintă asigură o reducere a emisiilor de carbon de până la 45% față de nivelul actual.

În mod anecdotic, pentru prima dată în istorie, legea fundamentală a economiei care spune că resursele sunt limitate, tinde să nu mai fie aplicabilă. Pentru că dacă într-adevăr combustibilii fosili nu sunt doar poluanți dar și epuizabili, soarele ne oferă o sursă infinită de energie. Iar tehnologia oferă metode din ce în ce mai eficiente de captare și înmagazinare a energiei solare și eoliene, cu un progres vizibil ce face ca termenul de „revoluție energetică” să fie mai degrabă realist decât fantezist.

Cu toate acestea, chiar dacă în țara noastră asistăm la o explozie a investițiilor în panouri fotovoltaice, numărul prosumatorilor crescând de 100 de ori în ultimii trei ani, ponderea energiei astfel obținute injectate în sistem este încă mică, aceasta situându-se în jurul valorii de 5%. Această cifră are însă un potențial de creștere fantastic, estimându-se că mai mult de jumătate din gospodăriile prezente la nivelul întregii țări respectă parametrii tehnici necesari pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Elementul de noutate este dat nu numai de tehnologie, dar și de schimbarea formei de organizare a producătorilor de energie. În mod natural, pe lângă entitățile economice controlate de stat și-au făcut apariția companii private ce operează ferme fotovoltaice, dar și întreprinzători privați ce au avut ca mobil inițial gestionarea costurilor energiei electrice consumate. Prosumatorii au aflat de timpuriu că pe lângă economiile directe generate de folosirea energiei produse, se pot bucura și de un venit important generat de vărsarea în sistemul național al surplusului.

Datele recente ne spuneau că pentru amortizarea investiției, o gospodărie are nevoie de 7 ani de exploatare, în condițiile în care durata de viață a unui astfel de sistem este de 25 de ani. Este evident că orice reducere a taxelor influențează randamentul investiției, cum este deasemenea evident că avansul tehnologic va aduce după sine în următorii ani panouri solare și echipamente cu parametrii superiori și cu durată de viață mai mare.

Un beneficiu din păcate puțin cunoscut opiniei publice este scăderea pierderilor din rețeaua de transport și distribuție. Cea mai mare parte a energiei pe care o astfel de gospodărie o consumă este produsă fără implicare costurilor de transport, detaliu ce oferă un avantaj suplimentar ușor de cuantificat în timp.

Ca entitate implicată direct în această industrie, nu putem să nu încercăm cele mai amestecate sentimente în aceste zile. Pentru că trebuie să recunoaștem, nu este ușor să lucrezi cu statul, lucrurile arată mult mai bine pe hârtie sau în statistici decât pe teren, rata de renunțare generată de birocrație și incompetență este încă îngrijorător de mare. Dar în același timp trebuie să recunoaștem că există progrese imense, legislația s-a schimbat și începând cu anul 2019 se încearcă adaptarea permanentă la noile condiții. Bune sau rele, subvențiile pentru montarea de sisteme fotovoltaice există în continuare iar ultimele acte normative ar trebui să facă mai accesibile produsele cele mai avansate din punct de vedere tehnologic.

Toate cele de mai sus ne fac să concluzionăm că un optimism temperat este cea mai potrivită abordare, oportunitățile pentru dezvoltare cresc semnificativ iar țintele Uniunii Europene nu sunt doar o utopie, ci obiective realizabile. Putem spera la o zi în care cuvântul criză energetică poate fi găsit doar în dicționar, în care fiecare construcție nouă va include sistemul propriu de producere a energiei verzi, în care fumul termocentralelor va fi și el un termen abstract.

error: Content is protected !!